Så lär vi barnen att simma
SKK har en tydlig "simlinje" från vattenvana till simkunnighet som följs av tekniksim, simträning, simtävling och motionssimning .
Vattenvana
Grundstenen för siminlärning är vattenvana varför de yngsta barnen får börja med mycket "lek och bus". Från det att barnen börjar lära sig simma har vi en tydlig pedagogisk simlinje för barnets simutveckling.
Simsätt
Vi lär ut ryggcrawl som första simsätt vilket är det simsätt som är enklast motoriskt. Rörelserna påminner om att krypa och gå. Barnen har även fria luftvägar och god sikt uppåt. När barnen vågar ha huvudet under vattnet obehindrat börjar vi med crawl som även det är påminner om grundläggande motoriska färdigheter.
Varför inte "Bröstsim" som första simsätt? Det är ett simsätt som är svårt att lära sig rent motoriskt och risken finns att simmaren lär sig simma men ändå inte är vattenvana då de kan simma med huvudet ovanför vattenytan.
Olika utvecklingsnivåer
Beroende på barnets vilja, utveckling och tidigare vattenvana lär sig barnen olika snabbt och behöver därför följa den simgrupp som är mest lämpad för just deras utvecklingsnivå (både fysiskt och psykiskt).
TIPS! Så kan ni själva öka barnens vattenvana
- Gå till badhuset regelbundet. Plaska och ha roligt!
- Träna motorik och balans. Låt barnet flyta, glida genom vattnet och rotera från mage till rygg
- Hoppa från kanten
- Rädda barn kan försiktigt vänjas genom att bada med vatten från kanna eller dusch, så att de känner sig trygga
- Doppa huvudet och bubbla under vattnet
Vattenvana är en förutsättning för att lära sig att simma. Men kom ihåg att simkunnighet är en färskvara som behöver underhåll!