SKK 125år

  • 13 dec 2020

SKK- Kappis- 125 år av svensk simsporthistoria

Vi har i år glädjen att fira vår fina simsportklubbs 125 års jubileum! Det är en mycket viktig händelse även om det i dessa omvälvande tider tyvärr får ske i lite undanskymd bakgrund av Covid-19, virusets påverkan.

SKK bildades redan 1895, en tid före t o m de moderna olympiska spelen (1896) och för svensk idrott även i dess allra tidigaste skede. Klubbens ledare var faktiskt med om att bilda Svenska Simförbundet och det som senare skulle bli Sveriges Riksidrottsförbund!

För simsporterna har föreningen varit en mycket betydande aktiv deltagare. Vi har haft många utmärkande och historiska individer som aktiva, ledare och faktiskt kulturpersonligheter. I kommande presentationer kommer ni att kunna möta t ex Sveriges första kvinnliga olympiska mästare 1912, Greta Johansson, eller vad sägs om legenden Arne Borg, som på 20-30 talen simmade ikapp med Johnny Weissmüller i Hollywood, Göran Larsson som tog OS-brons i Helsingfors, vårt pololag med tvillingarna Lars och Thomas Fjärrstad, som dominerade SM:n under 60-70-talen, eller Toivo Öhman som hoppade hem många SM och var ledare för många generationers framstående simhoppare. Sam Zuckerman, som dömde den ökända blodiga vattenpolosemifinalen i OS Melbourne 1956 !

Eller mer som storklubb i huvudstaden med många segrar i 10-, 20- och 50- manna lagkapper!

I Stockholms Stad har vi varit verksamma först i det gamla Strömbadet i olika former, sedan i det s k SportPalatset vid St Eriksplan, därefter i Åkeshovsbadet och sedermera i Eriksdalsbadet, Spångabadet och Nälstabadet, samt Vällingbybadet. Vi har samarbetat väl med Idrottsförvaltningen och Ekerö kommun med simundervisning och breddaktiviteter i simidrotterna.

SKK är en av Sveriges ledande idrottsföreningar med flest erövrade SM- tecken för seniorer alla idrotter, i hård kamp med Örgryte IS och Djurgårdens IF!!

Men det är inte bara på historiska meriter vi vill utmärka oss, vi har i dagarna Sveriges snabbaste simmare, herrar 50yards fritt, Björn Seeliger , bland våra över 1000 medlemmar!! Samtidigt har vi utmärkta äldre SKK-are, Masterssimmare och pigga aktiva pensionärer som lär sig crawla/frisim på äldre dar.

Kappis vill fortsätta utvecklas i den historiska traditionens och framtidens samhällsgemenskap på utmärkande sätt, som hittills, och därmed vara en progressiv kraft i simsportens, glädjens, hälsans och samhällsnyttans tjänst i Stockholm!

Vi kommer att köra "Instagram storys" med minnestext i SKK,s 125års historia uppdelat på 5 olika tidperioder under en period i december så håll utkik på SKK Instagram - LÄNK

Robert G Hernadi, ordförande Stockholms KappsimningsKlubb, i oktober 2020